V Múzeu Andyho Warhola budú znieť sakrálne spevy

05.09.2006 Medzilaborce

Košice 5. septembra (TASR) - V Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach budú vo štvrtok 7. septembra znieť sakrálne spevy. Prvý ročník Ekumeni...
Košice 5. septembra (TASR) - V Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach budú vo štvrtok 7. septembra znieť sakrálne spevy. Prvý ročník Ekumenického koncertu sakrálnych spevov pripravilo tamojšie občianske združenie NAPS.

Podľa prezidenta združenia Petra Soleja ml. zosynchronizovaním sakrálneho a moderného umenia chcú spájať ľudí, prehlbovať medzináboženský dialóg a podporovať vzájomnú toleranciu. Solejovým zámerom je založiť v Medzilaborciach tradíciu. \"Chcem, aby toto podujatie ostalo na východnom Slovensku a nechcem ho pustiť z Medzilaboriec. Nielen preto, že som hrdý lokálpatriot. Aj v Medzilaborciach žijú ľudia a aj oni si zaslúžia kultúrny duchovný zážitok a príležitosť na realizáciu, \" poznamenal Solej ml. na dnešnom stretnutí s novinármi.
Na koncerte vystúpia cirkevné zbory piatich kresťanských cirkví a Židovskej náboženskej obce. Vypočuť si ich budú môcť nielen šťastlivci, ktorí dostali bezplatné vstupenky distribuované prostredníctvom farských úradov a škôl, ale vďaka veľkoplošnej obrazovke pred múzeom aj široká verejnosť. Po ich vystúpení odznie spoločné požehnanie hierarchov zúčastnených cirkví v piatich jazykoch a zbory gréckokatolíckej a pravoslávnej cirkvi zaspievajú chválospev \"Budi imja Hospodne blahosloveno\" v staroslovienskom jazyku. Záver koncertu bude patriť dielu Agnus dei v podaní operného speváka Jaroslava Dvorského.
Peter Solej ml. sa do povedomia verejnosti dostal ako najmladší autor odbornej literatúry na Slovensku. Už ako štrnásťročný vydal v roku 2002 svoju prvotinu Prehľad slovenskej meny 1993-2001. Následne mu vyšli ďalšie tri publikácie približujúce medailérsku tvorbu kremnickej mincovne, liturgické predmety gréckokatolíkov na Slovensku a slovenské platidlá. V súčasnosti má 19 rokov, študuje ekonomiku na UMB v Banskej Bystrici a pripravuje ďalšiu knihu.
 

Vyberte región